Search Results for:

  • , ,

    Orang Baik Tak Semestinya Dapat Pasangan Baik?

    Jika ditanya kepada semua orang pasal ciri-ciri pasangan masing-masing, maka akan wujud pelbagai jawapan daripada versi yang berbeza-beza. Kita semua memang berbeza. Tapi hanya ada satu hal yang pasti. Semua orang pasti akan cari ciri ini dalam memilih pasangan masing-masing. Pasangan yang baik. “Aku inginkan pasangan yang baik.” “Aku ingin pasangan yang mampu membimbing diri […]

  • , ,

    Salah Guna Produk Kesihatan: Selamatkan Keluarga Anda!

    Diri atau keluarga. Yang mana lebih kamu sayangi? Tepuk dada tanya diri. Of course keluarga kan. So apa kaitan topik kita dengan keluarga? Sihat dan keluarga. Kita memang akan tengok Facebook setiap hari. Baca apa-apa isu yang penting sekarang tak? Antara isu sekarang yang sentiasa terpapar di Facebook ialah bab KESIHATAN. Kamu tidak tahu? Jom […]

  • ,

    Ternyata Mereka Dengan Syurga Sangat Dekat

    Saat Donald Trump mengisytiharkan Baitulmaqdis sebagai ibu negara bagi Israel, hati tersentak rasa sedih yang amat sangat. Membuatkan aku terfikir, adakah kiamat sudah semakin hampir? Adakah bumi sudah berada di penghujung usianya. Rasulullah SAW bersabda, “Aku menghitung 6 perkara menjelang hari kiamat dan salah satunya ialah penaklukan Baitulmaqdis.” (Hadith riwayat Bukhari) Usai mendengar berita itu, […]

  • ,

    Dunia Hanya Persinggahan, Jom Siapkan Bekalan

    Kita hidup di dunia ini hanya sementara. Dunia ibarat kita singgah di perhentian R&R (rehat dan rawat), hanya seketika. Di mana kehidupan kita adalah sebuah perjalanan daripada Allah kepada Allah. Jangan pernah persiakan hidup kita di dunia, kerana tempat kita yang kekal adalah di negeri akhirat. Semua manusia akan pulang bertemu dengan Allah mengikut perjanjian […]

  • ,

    Seiring Doa dan Usaha – Tawakal

    Tawakkal. Bila berbicara tentang hebatnya the power of tawakkal, seiring usaha dan doa, saya teringat dengan satu cerita yang pernah dibualkan bersama sahabat saya yang bertugas sebagai pegawai penyiasat di sebuah institusi baitulmal. Kisahnya, pejabat baitulmal tempatnya bekerja telah diceroboh semasa semua staf muslimat keluar berehat, manakala staf muslimin pergi menunaikan solat fardu Jumaat. Salah […]

  • ,

    Muhasabah Bersama Sekeping Hati

    Buatmu segumpal darah bernama hati, Dahulu kau pernah suci. Tiada palitan noda-dosa. Bebas calitan hasad-maksiat. Yang terisi di segenap ruang ronggamu – hanya bahagia. Yang terwujud di setiap inci penjurumu – hanya gembira. Tanpa pernah kau sedari, bahawa gembira itu cuma satu episod daripada berjuta episod kehidupan yang harus kau jalani. Tanpa pernah kau jangka, […]

  • ,

    Memaafkan, Untuk Sebuah Ketenangan

    Baru-baru ini tular di media sosial sebuah rakaman video tentang seorang Muslim atau lebih tepatnya seorang ayah yang telah memaafkan seorang pesalah lelaki yang didapati terlibat dalam kes pembunuhan anak lelakinya (Salahuddin Jitmoud), ketika perbicaraan di sebuah mahkamah di Amerika Syarikat. Apa yang cukup memberi kesan kepada hati orang ramai khususnya netizen, riak wajah ayah […]

  • , ,

    Jika Cinta Baginda (Rasulullah SAW)

    #1 Jika cinta Baginda, Hadamlah sirahnya. Kata orang, tak kenal, maka tak cinta. Maka, kenalilah Baginda melalui sirah perjalanan hayatnya. Bukan sekadar baca untuk jawab periksa. Tidak juga semata lulus temuduga kerjaya. Habis periksa, semua lupa. Selesai temu duga, otak kosong belaka. Fahami, biar sampai mendarah daging. Hayati biar meresap sampai ke urat nadi. #2 […]

  • ,

    Pintu Taubat Sentiasa Terbuka Untuk Pendosa Pulang Pada PenciptaNya

    Aku duduk sendiri. Memandang keindahan tasik dengan pandangan yang kosong. Rasa ini muncul lagi… rasa sepi dan sendiri. Ya, sendiri. Tak punya sesiapa. “Tuhanmu tidak meninggalkanmu, dan tiada pula benci kepadamu…” (Surah Ad-Dhuha: 3) Seolah ada bisikan yang menghembus lembut, memujuk hati dan mendamaikan jiwa. Tenang dan selesa mendengar bait kata daripadaNya. Umpama air dingin […]

  • , ,

    Wanita Kerana Dirimu Begitu Berharga

    “Apa yang kau menungkan?” Dia tiba-tiba sahaja datang menyapaku. Menyoalku lembut. “Tiada apa-apa. Cuma aku terfikir seketika tatkala melihat status mengenai wanita. Wanita sering sahaja digambarkan dengan pelbagai objek, atau apa sahaja di muka bumi ini. Contohnya, wanita ibarat mawar berduri, cantik dilihat tak mudah untuk memiliki, kerana ada durinya yang menghalangi. Ada juga yang […]

  • ,

    Bersangka Baiklah Dengan Allah

    “Kenapa aku dapat markah rendah je? Aku dah usaha sehabis boleh dah tapi kenapa aku tak dapat result yang cemerlang macam orang lain?” Gumamku sendiri. Sedih melihat result exam yang aku peroleh tidak seperti yang aku harapkan. “Alhamdulillah, syukur pada Allah. Aku dapat semua lulus. Eh, kau dah check result?” Tiba-tiba dia yang entah dari […]

  • ,

    Allah S.W.T Sangat Gembira Menerima Taubat HambaNya

    Dalam menelusuri perjalanan ke jalan yang lurus bukan mudah disangka. Sang iblis sentiasa membisik jalan jalan kejahatan di dalam jiwa raga kita. Insan seringkali tersungkur tatkala cuba berhijrah kembali menuju jalan cinta Ilahi. Namun, Allah Maha Penyayang. Hidayah Allah s.w.t akan menyapa hambaNya yang dipilihnya. HambaNya yang tidak putus asa akan memperoleh hidayahNya. Allah S.W.T […]